Barbados Black Belly

Historie
Dit vruchtbaarste haarschaap ter wereld is afkomstig van de Caribische eilanden Barbados en Aruba.
Bijzonderheden

Ondanks de vroege rijpheid is er een doorgroei tot tweejarige leeftijd. Een zogende ooi heeft veel energie nodig, terwijl het niet-zogende dier sober is. Op Barbados worden ze gehouden als melkschaap. De Barbados Black Belly is goed vertrouwd te maken en individuele dieren zouden zelfs hun naam kunnen herkennen. Ze kunnen goed in een normale wei gehouden worden.
Het karakter is prettig te noemen.

Vruchtbaarheid

Vroegrijpe dieren: de ooilammeren kunnen al met 5 maanden in bronst komen. De ooien zijn asaisonaal en werpen meerlingen tot 3- en 4-lingen. Dit is afhankelijk van de conditie en het seizoen. De lammeren worden gemakkelijk geboren.
De rammen dekken en bevruchten het hele jaar.

Rasbeschrijving in onderdelen
Hoofd Droog hoofd met een spits toelopende snuit. Een zwart masker op de kop. In lijn loopt er via de kaak een zwarte kleuring naar de zwarte onderkin en snuit. De oren zijn van binnen zwart. Rondom de neusspiegel een lichtere tint.
Hoorns Hoornloos ras.
Nek/hals Droge, lange sierlijke nek en hals waarop het hoofd sterk gedragen wordt. De ram heeft op de borst manen die kunnen uitgroeien tot 20 cm lengte.
Voorhand Sterk, met een uitstekende borst. De schouders zijn goed aangesloten.
Middenhand Rechte ruglijn die goed aansluit bij de achterhand. De middenhand is typisch wigvormig. De schouders zijn dakkig met een variatie binnen het ras tot brede schouders.
Achterhand Hellend kruis met voldoende ruimte voor de geboorteweg.
Beenwerk Droog en hard beenwerk met een vierkante stand. De kleur is zwart met af en toe een bruine tekening. Sterke klauwen die zwart van kleur zijn.
Staart Korte staart die uitloopt op een punt. Behaard en vaak zwart aan de binnenkant.
Huid/vacht Heeft stokharen vacht die goed aangesloten is en vettig aanvoelt. De kleur is reebruin met een zwarte buik. De binnenkant en zijkant van de achterhand en binnenkant van het beenwerk zijn ook zwart. Enkele variaties in de kleur bruin zijn mogelijk van licht tot donkerbruin tot zwart. In de wintermaanden kan er een kortwollig dek op de rug groeien dat er in april weer afvalt.
Algemeen voorkomen Bruin schaap met zwarte aftekeningen (black belly = zwarte buik). Het heeft een sierlijk lange nek en lange sterke poten.


 

.

Ooilam

Ramlam

Jaarl ooi

Jaarl ram

Volw ooi

Volw ram

Geb.gew.

3 kg

3,5 kg.

.

.

.

.

Groeisnelh

180 g/d

180 g/d

.

.

.

.

Gewicht

.

.

.

.

50 kg

70 kg

Formaat

.

.

.

.

Middelgroot

Middelgroot

Lam prod

3

.

4

.

35

.

Jaarrond

Ja

Ja

Ja

Ja

Ja

Ja

Wol

Nee

Nee.

Nee

Nee

Nee

Nee

Hoorns

Nee

Nee

Nee

Nee

Nee

Nee

Contactpersoon:

Secretaresse VSS

Karin Wassink 

Hengeloseweg 4

7261 LV Ruurlo

0573 - 453596

karinwassink@vsschapen.nl