Vlees

Er zijn in Nederland zo'n 24.000 kleinschalige houders van schapen die allemaal in meer of mindere mate wel eens geconfronteerd worden met het feit dat hun lammeren niet allemaal geschikt zijn om mee verder te fokken of dat er geen vraag is naar die dieren de vraag is dan WAT MOET JE ER DAN MEE?

 

Als kleinschalig houder ontvang je voor dergelijke lammeren bij een handelaar meestal niet de hoofdprijs vanwege de lage aantallen en daarbij zijn het meestal geen “vlees typische “dieren welke in vleeshandel gevraagd worden of de onbekendheid van de handelaar met het dier dat aangeboden wordt bijv. vanwege “die zwarte kop
Een alternatief is (laten) slachten al dan niet voor eigen gebruik.
Onder ons, schapenhouders, zijn er nogal wat mensen die een aversie hebben tegen het eten van dit vlees al dan niet gestoeld op eigen ervaringen. Dit beperkt zich niet alleen tot “ een eigen gefokt dier eet je niet op” maar ook “de smaak van het vlees is niet goed door de sterke geur” tot “ het vet stolt te snel”.

 

Als je van mening bent dat je een eigen gefokt dier niet op wilt of kunt eten dan rest je niets anders dan de geboden  prijs voor je lammeren te accepteren. Ben je van mening dat het vlees niet lekker is door de sterke geur etc dan kan ik u verzekeren  dat u geen lamsvlees maar schapenvlees heeft gegeten.

 

Lamsvlees

Lamsvlees bevat veel voedingswaarden zoals eiwitten, ijzer, zink en vitamine B. Daarnaast is lamsvlees bijzonder mager en caloriearm. Lamsvlees behoort tot de categorie "rood vlees" en helpt ons lichaam om ijzer op te nemen uit andere bronnen.
Eiwitten zijn belangrijk voor de opbouw, het herstellen en onderhouden van weefsels, cellen en organen van ons lichaam. 
IJzer is een belangrijk mineraal dat in elke cel van ons lichaam zit. IJzer is van groot belang voor een goede lichamelijke en mentale gezondheid. Het zorgt namelijk voor een goed vervoer van zuurstof, levert energie en ondersteunt het immuunsysteem. Een tekort aan ijzer geeft o.a. de volgende problemen; moe en lusteloos, concentratieproblemen, minder eetlust en gevoeliger voor infecties.
Lamsvlees bevat meer ijzer dan groenten en granen. 
Zink is belangrijk voor de groei, voortplanting, vertering, eetlust, het immuunsysteem en het genezingsproces. Het is niet in zoveel voedingsmiddelen te vinden doch lamsvlees is erg rijk aan zink.
Vitamine B geeft energie, zorgt voor een scherp zicht, een gezonde huid en stimuleert de aanmaak van rode bloedcellen. Lamsvlees is rijk aan vitamine B.

 

"Schapenvlees heeft een typische, vreemde geur en smaak!"
Als dit nog vers in uw geheugen ligt dan heeft u inderdaad "schapenvlees" gegeten! Schapenvlees is vlees van dieren die ouder dan 12 maanden zijn of vlees van rammen die reeds gedekt hebben.
Echt Lamsvlees is van dieren die beslist niet ouder dan 11 tot 12 maanden zijn en zeker niet van rammen die reeds gedekt hebben             
Echt Lamsvlees heeft géén nare reuk en al helemaal géén vreemde smaak.  
"Vet stolt snel" "Het vet van Lamsvlees stolt snel, je moet het daarom heet eten en het vlees mag niet te snel afkoelen." Dit is nauwelijks van toepassing op echt lamsvlees omdat dit vlees juist bijzonder mager is en heel weinig vet bevat. Het kleine randje vet dat aan lamsvlees zit wordt bij het bakken of braden verbruikt en stolt beslist niet tijdens het afkoelen van het vlees.

 

De 'technische delen' van het lam

Alle delen van het lam kunnen worden uitgebeend voor het maken van gehakt, worst, shoarma en vleesblokjes voor bijvoorbeeld de heerlijkste stoofschotels, vervang eens Rundvlees door Lamsvlees. Afhankelijk bij welke zelfslachtende slager of slachthuis u uw dier laat slachten zijn er ook mogelijkheden om rookworst of lam ham te laten produceren.

1
Nek; wordt meestal in schijven afgesneden.
2
Voorbout; kan in zijn geheel, of in schijven, of als rollade verwerkt worden.
3
Pootjes; worden meestal uitgebeend, doch kunnen ook als soepschenkeltje dienen.
4
Rug; geschikt voor koteletjes, zadeltjes en lambs-rack.
5
Ribben; worden klein gesneden of uitgebeend.
6
Borst ribben; worden meestal klein gesneden of uitgebeend.
7
Buikvlees; wordt klein gesneden voor in de gehakt en/of shoarma.
8
Achterbout; kan in zijn geheel, als schijven, lamslapjes of rollade verwerkt worden.
9
Pootjes; worden uitgebeend of als soepschenkeltje gebruikt.
 

Download hier een mogelijk te gebruiken bestelformulier>>

Zelfslachtende slagers

Via onze vereniging  is het mogelijk in contact te komen met de beste zelfslachtende slagers van Nederland om uw lammeren de waarde te geven die ze hebben.Naast het feit dat uzelf het allerbeste vlees altijd voorhanden heeft kunt u veel van uw vrienden en/of familieleden een enorm plezier doen door hen voor een relatief schappelijk prijsje of als een cadeau iets van iets bijzonders te laten genieten.

Natuurzuiver lamsvlees is nl. niet écht beschikbaar in de Nederlandse winkels en mag gerust gerekend worden tot één van de exclusieve heerlijkheden.
Wanneer u uw eigen vlees laat verwerken voor de diepvries denk dan aan een goede verpakking. Er handig, praktisch én goed voor uw vlees is een vacuümverpakking. Het plastic van dit type verpakking is nl. aanzienlijk dikker en steviger dan normale plastic zakjes. Hierdoor is uw vlees niet alleen beter beschermd tegen kapot vriezen maar tijdens het ontdooien heeft uw vlees ook meer bescherming. Vraag uw slager hier naar hij doet het met veel plezier!
 
Overigens zijn de meeste slagers uitstekend in staat om uw vlees heerlijk, met de juiste passende smaken, te kruiden of marineren. Wat denkt u bijvoorbeeld van een op olie gebaseerde marinade met tuinkruiden en knoflook voor uw lamsfiletjes!??
 
Een uitgebreid scala van de heerlijkste recepten kunt U vinden op www.vlees.nl