Halstertraining

Hoe laat ik mijn schaap met een halster om rustig meelopen?
Voor iedereen met een kleine kudde is het handig om alle schapen halstermak te hebben, ze zijn veel makkelijker te vangen en in de omgang.
 
Hoe doen we dat?
Het is mogelijk om dit in enkele korte sessies aan te leren, want een schaap heeft een goed geheugen. En… jong geleerd is oud gedaan, dat gaat ook op bij de schapen!  Het advies is te starten met de lammeren maar ook ooien kunnen het aangebonden lopen nog prima leren, ze wegen alleen iets meer!
Elk jong schaap of lam heeft 3 tot 5 sessies nodig van 15 minuten verdeeld over even zoveel dagen.
 
Hoe begin je?
Allereerst moet het lam leren dat het halster niet klemt en pijn doet wanneer het stil staat. Gebruik hiervoor een goed passend halster en/of een halsband.
Eerste sessie: zie foto 1 en 2. U zet het schaap met de halster om kort gebonden aan het hekwerk. Het mag niet veel ruimte hebben, dit om het dier tegen ongelukken te beschermen. Hierna probeert u het touw wat langer, terwijl u het schaap beloont met iets lekkers, bijv. wat brokjes of iets dergelijks. De eerste keer zal het zeker gaan trekken en u zet het meteen weer vast.

Tweede sessie: zie foto 3. De volgende dag probeert laat u het lam wederom wennen aan de halster en vergeet het niet te belonen. Als het schaap niet meer trekt aan het wat langer touw is het klaar om te gaan wandelen. Blijf met het schaap praten en werken aan het opbouwen van vertrouwen.

De derde sessie: Wanneer het lam geleerd heeft stil te staan en wanneer er een vertrouwensband is ontstaanis de tijd aangebroken om met de lammeren te gaan wandelen. Hiermee dus beginnen wanneer het dier stil staat, zich laat aaien, zich laat belonen door onder de kin te krabbelen. Biedt het dier iets lekkers aan en u probeert het al pratend en belonend vooruit te krijgen. Een klein beetje druk op het halster is geen probleem maar hard trekken zal u weer een aantal stappen terug zetten in het vertrouwen. 

Vierde sessie: Tijd om met het schaap te gaan lopen. Zonder het lam af zodat het zich op u kan concentreren, loop met het dier over het erf en laat het nieuwe dingen beleven. Niet trekken!, aanvankelijk gaat het misschien traag, volgende keren zal het zeker sneller gaan. Als het nog niet lukt, gewoon de vorige sessie nog eens herhalen. Denk steeds aan de beloning en blijf praten met het schaap.

Geduld is een schone zaak en de aanhouder wint!