Dorper

Historie

De Dorper is een Zuid-Afrikaans schaap dat rond 1930 is ontwikkeld uit de Dorset Horn en de Persian Blackhead. Momenteel is het numeriekhet op één na grootste ras van Afrika en heeft zich verspreid over de gehele wereld.

Bijzonderheden
Het is een economisch ras met een groot aanpassingsvermogen en is bestand tegen zowel lange droge periodes als tegen winterse omstandigheden door de dikke waardevolle huid. Het is speciaal gefokt voor een goede vleesproductie op de Karoo Hoogvlakte en in de Kalahari woestijn. Het is een haarschaap.
Er zijn 2 fokrichtingen: de ene is een geheel wit dier en de andere heeft een zwarte nek, hals en kop. Deze laatste wordt het meest gefokt en heeft het ras dan ook bekend gemaakt.  
Vruchtbaarheid
Het is een vruchtbaar schaap, de ooien kunnen 3x per 2 jaar aflammeren. De lammeren zijn uitstekende groeiers en producenten van vlees. In 100 dagen kunnen ze een gewicht bereiken van circa 36 kg.
Rasbeschrijving in onderdelen
Hoofd

Sterk en lang, met de ogen ver uit elkaar en beschermd geplaatst. Sterke neus, sterke goed gevormde mond met goed passende diepe kaken is het ideaal. Het voorhoofd mag niet hol zijn. De grootte van de oren moet in verhouding staan tot het hoofd.

Horens

Het ras hoort hoornloos te zijn. Rudimentaire hoorntjes zijn toegestaan.

Nek/hals De hals moet van gemiddelde lengte zijn, goed bespierd met zware botstruktuur, breed en goed aansluitend bij de schouders/voorhand.
Voorhand Schouders moeten stevig, breed en sterk zijn. Een gematigd uitsteeksel van de borst over de schouders en goede diepte zijn het ideaal.
Middenhand

Het ideaal is een lang, diep, breed lichaam, zware botstruktuur, ribben goed gewelfd, lendenen breed en vol. De rug moet lang en recht zijn.

Achterhand Breed, sterk en goed bespierd.
Beenwerk

Voorbenen moeten sterk, recht en goed geplaatst zijn met sterke koten en sterke zwarte gesloten hoeven. De achterbenen moeten sterk en goed geplaatst zijn met stevige hoeven en sterke koten. De spronggewrichten moeten sterk zijn.

Geen zwakke koten, X-benen, sabelbeen of koehakkig.

Staart De staart heeft een zeer brede dikke inplanting uitlopend in een lang dun gedeelte.
Huid/vacht

De Dorper is een rui schaap. Het goed verharen van de dieren is een punt van speciale aandacht voor iedere fokker.
Een geheel wit schaap of een schaap met een zwarte kop en nek is het ideaal. Een beperkt aantal vlekken is toegestaan op het lichaam en de benen. Ook zwarte pigmentvlekken komen vooral bij oudere ooien veel voor, zijn echter minder gewenst. Witte uier en tepels, roze onder de staart is ideaal, zwarte uier en zwarte vlek onder de staart zijn alleen bij ooien toegestaan.

Bruin op het gezicht is niet toegestaan, evenmin als meer dan een derde wit op het hoofd. De huid is dik en zonder vouwen.

Algemeen voorkomen De schapen moeten harmonisch gebouwd zijn en de lichaamsdelen in verhouding tot elkaar in balans zijn. Een kalm en vriendelijk karakter met een krachtige uitstraling is het ideaal. De algemene indruk moet zijn van een goede balans, bespieringen een krachtige uitstraling. Mannelijkheid in de ram en vrouwelijkheid in de ooi is erg belangrijk.

 

 

Ooilam

Ramlam

Jaarl ooi

Jaarl ram

Volw ooi

Volw ram

Geb.gew.

.

.

.

.

.

.

Groeisnelh

.

.

.

.

.

.

Gewicht

.

.

.

.

95 kg

105 kg

Formaat

.

.

.

.

.

.

Lam prod

.

.

.

.

.

.

Jaarrond

.

.

.

.

.

.

Wol

.

.

.

.

.

.

Hoorns

Nee

Nee

Nee

Nee

Nee

Nee

Contactpersoon:
Flip Tepper
Oosterstraat 34
9915 PP  't Zandt
Tel.: 0596 - 58 10 95
E-mail: fliirs@tele2.nl

Website: http://www.dorpersa.co.za