Brilschaap Border Leicester British Texel

Historie
Het Brilschaap is afkomstig uit de berggebieden van Oostenrijk en het zuiden van Duitsland. De oorsprong van het ras zou in Karinthië (Kärnten) liggen, vandaar dat deze streeknaam (Kärntner) vaak wordt toegevoegd aan de naam. Het ras is ontstaan uit kruisingen van verschillende bergrassen. Een van deze rassen is het Italiaanse Bergamasca-schaap, dat als stamvader van veel bergrassen wordt gezien. Een ras dat erg nauw verwant is aan het brilschaap is het Villnösser schaap dat in het noorden van Italië voorkomt.
Bijzonderheden

Het meest opvallende aan het Brilschaap is de kop. De kop is onbewold en heeft geen horens. Het schaap heeft lange vlezige hangoren welke voor een- of tweederde deel zwart of bruin gekleurd zijn. De karakteristieke oogvlekken, de bril, waaraan het ras zijn naam ontleent, zijn ook zwart of bruin van kleur en zakken af richting neus. Kleine vlekken op de lippen en kin van het schaap zijn toegestaan.

Het gebogen neusbeen is een typisch kenmerk van het Brilschaap.
Een brilschaap heeft een lang lichaam en is hoogbenig. Het beenwerk is erg stevig en de klauwen zijn vitaal, dit is erg belangrijk voor een schaap dat in de bergen moet gedijen. De staart van het Brilschaap is vrij lang en reikt meestal verder dan de hak. De vacht van het Kärntner Brilschaap is wit en afhangend, hierdoor kan het schaap goed gehouden worden in gebieden met veel neerslag, hij zal nooit tot op de huidnat worden. Het Brilschaap wordt in Duitsland en OOstenrijk twee keer per jaar geschoren, omdat de dieren gedurende de winterperiode op stal gehouden worden. De wol van het Brilschaap is geschikt om te spinnen en te vilten. 

Vruchtbaarheid
Het brilschaap heeft een seizoensvrije bronst. Dit betekent dat de ooien het gehele jaar gedekt kunnen worden. Het ras is vroegrijp, al worden de jaarlingen meestal niet gedekt. In het herkomstgebied lammeren de ooien op een leeftijd van 18 maanden voor de eerste maal. Het Brilschaap lammert probleemloos, heeft voldoende melk en goede moedereigenschappen. Oudere ooien werpen in Nederland meestal een tweeling terwijl jaarlingen vaak één lam ter wereld brengen
Afbeeldingen
Rasbeschrijving in onderdelen
Het Brilschaap heeft een ramsneus. Deze is bij de rammen sterker ontwikkeld dan bij de ooien. Het ras heeft hangende oren. De briltekening bestaat uit pigmentatie rond, of onder de ogen. De oren zijn een- tot tweederde zwart/bruin getekend. Geheel witte oren zijn toegestaan. Pigmentatie rond de lippen/kin zijn toegestaan.
Het Brilschaap is ongehoornd.
Het Brilschaap heeft een vrij lange hals en draagt zijn hoofd boven de schouders.
Het Brilschaap is matig bespierd en heeft dan ook geen zware voorhand.
Het Brilschaap heeft een lange rechte rug.
Ook de achterhand is matig bespierd, maar stevig gebouwd.
Het Brilschaap is een hoogbenig ras en beschikt over sterk beenwerk en harde klauwen.
De staart reikt tot op of over de hak.
De wol is glad en afhangend en begint achter de oren. De kop is onbewold. Het Brilschaap heeft naast kenmerkende aftekeningen op de kop geen aftekeningen. De wol is wit van kleur.
De wol begint achter de oren en de benen zijn vrij van wol.
Aftekeningen op de bewolde delen zijn niet toegestaan.
Het Brilschaap is een hoogbenig bergschaap met een kenmerkende koptekening en een duidelijke ramsneus. Het is een stevig gebouwd schaap met sterk beenwerk. Het heeft gladde afhangende witte wol.

 

Ooilam

Ramlam

Jaarl ooi

Jaarl ram

Volw ooi

Volw ram

Geb.gew.

 

 

 

 

 

 

Groeisnelheid

 

 

 

 

 

 

Gewicht

 

 

 

 

60-80 kg

80-100 kg

Formaat

 

 

 

 

65-75 cm

70-90 cm

Lam prod

 

 

 

 

gem 1,8

 

Jaarrond

 

 

Ja

Ja

Ja

Ja

Wol

 

 

 

 

3-5 kg

4-6 kg

Hoorns

Nee

Nee

Nee

Nee

Nee

Nee

Contact

Rasvertegenwoordiger:
Jorick ten Brinke
Hobelmansdijk 15a
7025 CP Halle (Gld.)
06-40800775
jorick.tenbrinke@gmail.com

 

Border Leicester British Texel